Hon na lišku - 10. 11. 2013 Brno - Medlánky

12.11.2013 09:51

Máme za sebou další coursingový závod. Tentokrát jsme vyrazili do Brna na Hon na lišku. Běhalo se na letišti v Medlánkách a nechrti byli na programu v neděli 10.11. 2013. Prezence začínala brzy ráno a představa vstávání před pátou mě donutila jet do Brna už v sobotu. Na přejímku jsem dorazila s menším zpožděním, podařilo se mi celkem slušně zabloudit, ale vůbec to nevadilo, protože se dvě hodiny čekalo na start prvního závodníka. Medlánecké letiště totiž bylo zahaleno do husté mlhy a na trať opravdu nebylo vidět. Trošku jsem se bála, co takové zpoždění udělá s průběhem závodu, na startu bylo téměř 100 psů, ale pořadatelé mají velkou pochvalu. Ve srovnání s MČR v Kralupech byla akce precizně zorganizována, vše klapalo jedna báseň a ceny byly také neporovnatelně lepší, takže i za tu delší cestu to rozhodně stálo.

Na startu se objevila Maruška Sedláková se svojí drsnosrstou fenkou Lery a tak měli foxíci svoji skupinu a oba běhy absolvovali ve třech. Měla jsem z toho celkem obavu, protože mi bylo jasné, že Alf bude u střapce prudit, což se i potvrdilo. V cíli jsme to zvládali bez potíží. Alfík totiž dobíhal se solidním náskokem jako první a bylo dost času ho odchytit a odvést do bezpečné vzdálenosti. Bohužel zrovna v našem prvním běhu se hned po prvním lomu zasekl naviják a než jsme k psíkům doběhli, byla to celkem mela. Alfík nevěděl, koho má vraždit dřív, jestli střapec nebo Lery a tak to pro jistotu střídal. Lerča to ovšem snášela s ledovým klidem, takže to nakonec nebylo až tak dramatické.

Na objektivitu bodování mám pořád stejně pesimistický pohled, někdy bych si to celkem ráda poslechla přímo od rozhodčích. V prvním běhu jsme měli daleko nižší hodnocení než v tom druhém, ale z mého pohledu předvedli psi naprosto srovnatelné běhy. Dorka měla v obou bězích nižší známku za úsilí. Směšné, zrovna ona to bere opravdu vážně a má daleko větší touhu střapec opravdu ulovit a zlikvidovat. Bohužel ve srovnání s Alfem nemá takovou rychlost, takže to pak asi vypadá, že se nesnaží nebo co. Alfík měl zase nižší známku za obratnost. Na jednu stranu to celkem chápu, levotočivé zatáčky má trošku větší a na střapec při takovém manévru chvíli nevidí, ale podle mě právě s takovým hendikepem prokazuje daleko větší obratnost než zdraví psi. Každopádně foxíci si své běhy maximálně užili a to je oč tu běží. V naší tříčlenné skupince brala Dorka 2. místo a  sprinter Alfík 1. místo. Ceny byly fakt parádní, nádherné kokardy, mlsky pro psy, víno pro páníčky, nějaká ta hračka a pytel granulí.......příště budeme na startu určitě zase.

Krásné fotky (včetně té ilustrační) od babootosha.